Voks

Silikonebryster

Silikonebryster

Den første kvinde der fik lavet silikonebryster var en amerikansk fabriksarbejder og mor til seks børn. Hun fik en brystforstørrende operation i 1962 som en del af et medicinsk eksperiment udført af 2 mandlige, amerikanske plastikkirurger. Operationen var vellykket og kvinden, Timmie, er i dag over 80 år gammel, og har aldrig haft komplikationer med sine implantater. Hun banede vejen for rigtig mange operationer i de følgende år, og silikonebrysterne blev især populære blandt strippere og topløse dansere. I 1970'erne havde over 50.000 amerikanske kvinder fået silikonebryster, og tallet har kun været stigende efterfølgende. I 2010 var der 1.349 danske kvinder som fik lavet silikonebryster i Danmark.


Hvorfor få lavet silikonebryster?

Plastikkirurger udfører i dag mange brystforstørrende operationer om ugen, og årsagerne til operationen er meget forskellige fra kvinde til kvinde.

Kvinder får som regel indlagt silikone i deres bryster for deres helt egen skyld, og i de fleste tilfælde ønsker en eventuelt partner ikke at kvinden skal få silikone bryster, fordi de foretrækker det naturlige look. Men kvinderne gør det for deres egen skyld og i de fleste tilfælde for at føle sig mere feminine og øge deres selvtillid.

Årsagen til at kvinder får lavet silikonebryster kan være af personlige årsager, fordi brysterne er for små i forhold til deres smag, og derfor ønsker at øge sit brystmål med en eller flere BH-størrelser. Det kan også være at behovet for silicone bryster er opstået fordi kvinden har fået børn, og brysterne derved har mistet volumen efter endt amning. Derved kan kvinden genvinde sin feminine selvtillid ved at få indlagt implantater i brysterne, så de får den ønskede størrelse og form igen. Nogle kvinder har forskellige størrelser bryster, og det kan generer rigtig meget rent kosmetisk, og irritere kvinden dagligt når hun kigger sig selv i spejlet. Ved hjælp af silikoneimplantater kan man udligne forskellen mellem de to bryster, så det bliver mere symmetrisk.

Før i tiden var det i stor grad den yngre generation som fik lavet silikonebryster, men i dag er det mere og mere populært at den midaldrende generation får lavet brystforstørrende operationer. Dette kan blandt andet skyldes at kravene til udseende i samfundet er steget markant og nu også påvirker den midaldrende og ældre generation. Det er derfor helt normalt at se kvinder i alle aldre med silikonebryster, og det er ikke længere forbeholdt den unge gruppe piger at få indlagt implantater. Det er i dag ikke så tabu-belagt et emne som det engang har været, hvor det blev set som et svaghedstegn at få lavet silikone bryster, fordi man ikke kunne accepterer hvordan man var skabt og hvordan man så ud. Men i dag er det mere socialt accepteret at tale om silikonebryster og få dem lavet. Denne tendens bevirker også til at mange får selvtilliden til at få rettet op på noget de synes har været en "fejl" på deres krop i mange år. Det er mere og mere normalt at omtale kosmetiske behandlinger og brystforstørrende operationer, hvis man er utilfreds med sin krop. Mange kvinder vælger den udvej fordi det er det eneste der kan få dem til at acceptere deres krop og få mere selvtillid i sit liv, og de fleste kvinder siger at de efter operationen er blevet langt mere selvsikker og har turde gøre nogle ting de måske ikke havde lyst til før - såsom at bade i bikini på stranden, ikke dække sig til i svømmehallen og altid lukke sig inde på badeværelset for at skifte tøj i sit eget hjem, fordi kæresten ikke "må se de små bryster".


Hvilken type implantater?

Der findes forskellige former for implantater, og valget afhænger selvfølgelig af dine ønsker og din anatomi.

Når vi taler blivende implantater er der i hovedtræk to former for implantater: 1) implantater med flydende indhold, 2) implantater med fast indhold (gelé). Derudover findes runde implantater og dråbeformede implantater. Hvilket implantat der skal bruges i din operation vil være afhængig af din vægt, højde og kropsform, samtidig med at selve formålet med den brystforstørrende operation vil blive taget med i overvejelserne.

Implantet kan blive indsat enten gennem et snit i yderkanten af brystvorten, hvor arret efter operationen vil være godt skjult. Derudover kan man også få implantatet lægges ind via et snit iarmhulen, eller et snit ved folden lige under brystet. Hvilken teknik der anvendes afhænger af din krop og dit ønske til silikonebrysterne, og man ser derfor på din anatomi og vurderer hvilken teknik der vil være mest hensigtsmæssig, og hvor arret vil blive skjult nemmest. Den mest anvendte metode i dag er enten via et snit ved brystvorten, eller lige under brystet. Den nemmeste metode er via folden under brystet, fordi snittet kan lægges i forbindelse med folden, og bliver derfor altid skjult af brystet, fordi det folder ned over arret. På den måde kan snittet også gøres større, uden det påvirker udseendet, hvor brystvortens størrelse jo betyder meget for operationen og det efterfølgende ar.

Ved operationen placeres implantatet enten over eller under den store brystmuskel, og denne placering afhænger igen af patientens anatomi og implantatets formål.


Pris

Prisen på siliconebryster er meget forskellig fra klinik til klinik, og svinger i prislejet 25.000-50.000 kr. Man skal derfor se operationen som en investering, og samtidig forvente at levetiden for implantaterne som regel er 10-20 år, og derefter skal fornyes. Dette skal du som regel også selv betale for, men grundet den første operation, er der formentlig noget rabat at hente. Derudover har nogle klinikker afdragsordninger, hvor man kan afbetale et hvis beløb om måneden, og på den måde finansiere sine brystimplantater.


Risko og efter operationen

Som alle andre operationer, er der ved indlæggelse af brystimplantater selvfølgelig også nogle risici og bivirkninger ved operationen. Selve operationen forgår under fuld narkose, og der kan undervejs opstå komplikationer i forbindelse med både narkosen eller selve operationen. Risikoen ved at noget går galt ved selve operationen er dog minimal, og indlæggelse af silikonebryster bliver set som et ukompliceret indgreb.

Operationen kræver sygemelding fra dit arbejde i 1-2 uger, og kræver at du afholder dig fra sport i op til 4 uger, da implantaterne skal have tid til at sætte sig. Der kan opstå blå mærker i starten, men det betyder ikke noget. Arrene kan være røde i længere tid, og du bør holde dig fra direkte sol (på arrene) i et års tid.

Efter selve operationen kan der være en udstødelse af implantaterne - altså hvis din krop decideret udstøder implantaterne og dette kan forårsagde infektioner, og eventuelt udskiftning af implantatet. Kroppen danner en kapsel rundt om implantatet når det er blevet lagt ind, og hvis denne kapsel strammer for meget omkring selve operationen, kan det medføre et hårdt og ømt bryst, som kræver eventuel indlæggelse af nyt implantat. En lille procentdel oplever at følelsen i brystvorten formindskes efter operationen, samtidig med at nerveskader, hævelser, sårinfektion, og strækmærker også er nogle af de mere overordnede efterfølger.

Risikoen for ovenstående komplikationer stiger i takt med størrelsen på implantatet.

De nærmere bivirkninger og risici vil din læge forklare dig ved forundersøgelsen.

Brystimplantatets form vil ændres i takt med aldring.


Silikonebryster i udlandet

Du kan vælge at få udført en brystforstørrende operation i udlandet. Nogle gange er selve operationen billigere i eksempelvis Sverige, Polen og Thailand, men medfører samtidig større komplikationer. Måske klinikkens hygiejne-standarder ikke lever op til de danske, og risikoen for infektion derfor er større, og da du befinder dig langt væk fra din læge efter operationen, vil du have svært ved at få behandling, hvis der skulle opstå komplikationer. Samtidig skal implantaterne kontrolleres en gang i mellem, og det kræver et besøg hos din læge i udlandet. Det er derfor langt nemmere og mindre risikabelt at få udført operationen hjemme i Danmark, hvor du blandt andet har mulighed for at komme til en læge relativ nemt, hvis der opstår problemer. Vi anbefaler derfor altid at overveje længe og grundigt hvis du tænker på at få operationen udført i udlandet, da det er mere risikabelt.