Voks

Fedtknuder

Fedtknuder

Om fedtknuder - her finder du informationer på fedtknuder , se fedtknude info i menuen


En fedtknude er en godartet knude i underhuden, som kommer fra fedtceller. Fordi det hedder fedtknuder, betyder det ikke at de kun opstår hvis man har meget fedt på kroppen - fedtknuder, også kaldet lipomer, kan ramme alle, og årsagen til fedtknuder er ukendt. Dog ved man at fedtknuder i mange tilfælde er arvelige, og kan hos nogle omfatte flere fedtknuder forskellige steder på hele kroppen. Dette er dog sjældent set, og har man fedtknuder, er der som regel kun tale om en enkelt.

Et lipom er ikke decideret farlig, og har ikke nogen helbredsmæssig betydning, men kan dog genere rent kosmetisk og til tider støde ind i tætliggende nerver, som de kan påvirke i perioder. Fedtknuder gør som regel derfor heller ikke ondt, og de er som regel meget geléagtige, bløde og i gennemsnit mindre end 5 cm. i diameter. Dog kan fedtknuder godt vokse sig større, og alt afhængig af hvor fedtknuden sidder på kroppen, anbefales det at fjerne fedtknuden hvis den generer.

Hvad kendetegner en fedtknude?

Fedtknuder sidder som regel på arme og ben, men kan også dannes i maveregionen, på ryggen og ved brystet, og kan dannes overalt på kroppen
Er ofte mindre end 5 cm. i diameter, men kan blive op til 20 cm.
De vokser meget langsomt
Er blød og flyttes nemt ved fingertryk
Kan genere meget, rent kosmetisk

Det er vigtigt at man søger læge så snart man finder en knude på sin krop, da der skal en lægelig vurdering til for at undersøge om det er et almindeligt lipom, eller en mere alvorlig kræft-knude. Lægen vil undersøge knuden ved en almindelig fysisk undersøgelse, en biopsi eller ved hjælp af en ultralydsscanning. På den måde kan lægen diagnosticere om det er en godartet fedtknude, eller om det er en knude der skal undersøges nærmere.


Fjernelse af fedtknuder

Hvis lipomet, altså fedtknuden, generer rent kosmetisk eller eventuelt trykker på en nerve, og derved kan gøre lidt ondt, anbefales det at fjerne fedtknuden. Det er et simpelt indgreb at fjerne en fedtknude, og det kræver som regel kun lokalbedøvelse. Afhængig af størrelsen på fedtknuden, bliver huden blot skåret op omkring knuden, hvorefter den bliver klemt ud, for at forhindre større ar. Hvis fedtknuden har flere grene under huden, er det derimod nødvendigt at skære yderligere op omkring lipomet. Som alle operationer, vil fjernelse af fedtknuder i huden efterlade et mindre ar. Operationen har ikke nogen bivirkninger, men på grund af såret vil der altid være en risiko for betændelse. Dette er dog meget sjældent set.

Operation af lipomer er som regel kun på baggrund af kosmetiske årsager, fordi de altid sidder i underhuden, og derfor er meget tydelige. Fjernelse af lipomer er derfor en god mulighed for at genetablere sit selvværd, hvis man ikke har det godt med sin krop, fordi en fedtknude altid stritter ud på trøjen. Hvis du føler dig hæmmet af fedtknuden på nogen måde, anbefales det at få fjernet den og derved blive gladere for dig selv og din krop.


Talgkirtler

Talgkirtler er små kirtler som findes overalt på menneskers hud, på nær på håndflader og under foden. Talgkirtler er blandt andet til for at smøre hud og hår, således at dette ikke tørrer ud.

Hvis udgangen af talgkirtlen stoppes til, kan det lede til forstørrede talgkirtler, som bliver til en lille knude under huden. Knuden har ingen helbredsmæssig betydning, udover at der kan gå betændelse i området. Derudover er det rent kosmetisk disse vil blive fjernet. Forstørrede talgkirtkler kan fjernes kirurgisk hvis de generer, og dette indgreb vil foregår på samme vis som fjernelse af fedtknuder. Under lokalbedøvelse vil man skære talgknuden (atherom) væk fra huden og fjerne selve knuden. Problemet med forstørrede talgkirtler kan dog være svære at slippe 100% af med.

Talgknopper er små, hvide knopper som sidder over alt på menneskers hud, men dog kun forekommer på områder hvor der vokser hår. Talg er en form for olie, som sørger for at huden ikke tørrer ud under dehydrering og gør huden skrøbelig. Knopperne opstår når hudceller sidder klemt inde i små lommer i huden, og derved popper frem, fordi der ikke er plads under huden til talgen.

Taglknopper kan dog være meget kosmetisk generende for alle mennesker, og kan på sin vis ligne små bumser. Derudover kan talgknopperne også udvikle sig til bylder, hvis der går betændelse i dem, og dette giver anledning til kirurgiske indgreb.

Den eneste kendte behandling af taglknopper er eksfoliering af området. Altså en decideret peeling med eksempelvis handske eller skrubbecreme, hvorefter man smører efter med et godt lag creme, til at holde huden fugtig.